Bqq Project


De opdracht

De opdracht vanuit summa engineering was eigenlijk heel vrij, Deze was namelijk: Ontwerp een BBQ met als belangrijkste eis dat deze op kolen moest werken. Omdat alles zo vrij was, was er wel de kans om iets echt unieks te verzinnen.

Het idee wat ik had was een combinatie van een authentieke tandoor (dus met een terracotta binnenwand)  en een reguliere bbq.

 

Bij dit concept heb ik een olieton van 60 liter gebruikt en 2 identieke bloempotten die hier precies in pasten. Ik heb voor de olieton gekozen omdat deze al de goede diameter had en al stapelbaar was waardoor ik al gelijk een mooie boven en onderkant had. Ik heb voor de bloempotten gekozen omdat deze ook van terracotta zijn en makkelijk voor handen zijn. Het voordeel van terracotta is, is dat het hele hogen temperaturen aankan alleen het nadeel is dat het slecht tegen spanningen kan.

 

Om de spanningen die in de terracotta potten optraden op te vangen heb ik de bloempoten opgesloten tussen de 2 flensen van de buitenmantel (zie de 3D CAD afbeeldingen). Ook heb ik tussen de terracotta binnenwand en de buitenmantel isolatie gestopt wat resulteert in een betere warmte verdeling en het feit dat de buitenkant maar 40 graden Celsius word terwijl hij binnen in de 350 graden celcius haalt.